Om nettstedet             Bli medlem           Gjestebok                 Kontakt oss

Besøkende #183315
L o g i n
RUTEBÅTFERDSELEN TIL DET INDRE AV HØGSFJORD
Forslag om et nytt prosjekt i regi av Bjødna-Tores Venner.

Fra Reidar Frafjord har vi fått følgende innlegg:

Etter den vellykkede gjenåpningen av «Kjærlighetstien» mellom Espedal og Frafjord har Kåre Haaland kommet med forslag om et nytt prosjekt i regi av BTV; nærmere bestemt rutebåtsferdselen til det indre av Høgsfjord – til Frafjord.

Denne fjordferdselen kan faktisk feire 150 års jubileum til høsten! I november 1866 ble nemlig den første «Oscar», med 10 hestekrefters høgtrykkmaskin, satt inn i en rute helt til Frafjord: Høle – Forsand – Oltesvik og Frafjord på tirsdager og torsdager.

Et annet poeng i forbindelse med rutebåtforbindelsen til Frafjord: Den 28. oktober i 1931, for 85 år siden, raste Ytre Bjønnhammeren ned i Frafjorden og forårsaket en veldig og ødeleggende flodbølge. Bl.a. ble den gamle trebryggen, helt innerst ved fjellfoten sør på stranden, totalt pulverisert, og en ny, provisorisk brygge ble satt opp. Det gikk imidlertid stadig nye, små steinsprang her også, og det ble usikkert for rutebåten å ligge til kai. Forsand kommune besluttet da at en ny dampskipsbrygge skulle settes opp på på et rassikkert område, nærmere midten av stranden, til den beliggenheten vi kjenner i dag.

Den 15.november i 1932 ble så den nye bryggen overlevert og åpnet for trafikk. Den var bygget av impregnerte planker og hadde en frontlengde på 19,5 m og et samlet areal på 247 kvm. Det ble da også anlagt en veistump på 78 m til den offentlige bygdeveien.

Etter at eksperter i 2013 rådet Gjesdal kommune til å rive kaien fordi den var i kritisk dårlig stand, ble den stengt for kjøretøytrafikk. Man besluttet å rehabilitere det som i utgangspunktet var en gammel trekai. Prosjektet resulterte i et nytt betongdekke oppå det gamle, støttet opp av bl.a. 20 nye stålbjelker.Skrevet: 10.09.16 klokken 13:24


Tilbake
Nyhetsarkiv