Om nettstedet             Bli medlem           Gjestebok                 Kontakt oss

Besøkende #183311
L o g i n
RASET I FRAFJORD I 1931
Øyenvitner til naturkatastrofen i Frafjord i 1931.

Per Terje Haaland har samlet litt stoff om det store raset. I tillegg til et lydopptak med Gustav Frafjord, har han lagt ved PDF-filer med artikler fra Stavanger Aftenblad og en søknad fra ordføreren i Forsand til Justisdepartementet om erstatning til noen av bølgeofrene.

ØYENVITNER TIL NATURKATASTROFEN I FRAFJORD I 1931
Etter skoletid den 28. oktober 1931 dro naboguttene Gustav og Erling Frafjord ned til sjøen. Begge er 9 år gamle og lek i sjøkanten var vanlig. Denne dagen var annerledes. Det hadde rast stein og trær ned i fjorden hele formiddagen fra Ytre Bjønnhammaren, omlag en km ut i fjorden, på sørsiden. Folk fulgte nøye med - de fryktet et større ras ville komme. Hvilket også skjedde: omkring kl 13:30 løsnet store deler av Bjønnhammaren og falt i sjøen. En svær flodbølge oppstod, minst 3-4 m høy. Gustav og Erling fikk beskjed å løpe det beste de kunne innover og opp på Sjoarbakken. De sprang for livet, men Gustav snudde seg akkurat i det bølgen traff nausta i sjøkanten og så at de ble slått til pinnved og kastet opp i lufta. - I alt ble 13 naust og 20 båter knust og mye fiskeredskaper ødelagt. Kaien under fjellet i Krånå ble også ødelagt.


Naust i Frafjord før det store raset i 1931. Bildet er tatt fra en båt beliggende ved kai i Krånå. Vi ser to av nausta i den søndre rekka og seks naust nærmere elva. Raset skjedde den 28. oktober og knuste alle de 13 nausta i Frafjord og omkring 20 småbåter. Rasfaren i Krånå gjorde at ny trekai ble bygd på tverrlandet der vi ser naustrekka. I bakgrunnen på bilder sees huset til Kristian Haaland. Bildet tilhører Oddvin Veen.

Intervju med Gustav Frafjord i 2009 (NB Stor lydfil, 23 MB)


Artikler i Stavanger Aftenblad om raset i Frafjord


Søknad til Justisdepartementet fra Forsand kommune om erstatninger.


Artikkel i Bjødna-Tores Venner 14. juni 2007 v/Reidar Frafjord


Bildene under viser fra venstre Erling Frafjord (foto: ukjent) og Gustav Frafjord (2006, foto: Karl Frafjord).


Skrevet: 21.09.16 klokken 15:25


Tilbake
Nyhetsarkiv