Om nettstedet             Bli medlem           Gjestebok                 Kontakt oss

Besøkende #183314
L o g i n
EN JULEHILSEN TIL SLEKTNINGER OG ANDRE
Det store Bjødna-Tore året 2010 går mot slutten. For mange har dette vært et spennende, arbeidssomt men også et fantastisk jubileumsår vi neppe kommer til å glemme. Stølstur i striregn, kulturopplevelser i Gloppehallen - og ikke minst - slektsstevnet på Håland med nær 1000 deltakere. Det har nok aldri vært så mange mennesker i Frafjord noen gang.

For oss som har arbeidet mest med forberedelser og realisering av alle planene vi hadde, er det med stor glede vi registrerer at mange kjenner det som oss: Dette var et minne for livet. - Selvsagt, en del problemer dukket opp underveis. Men vi tror og håper at de aller fleste fant sin løsning på en god måte.

Når vi nå kikker litt framover og inn i året 2011, tenker jeg som leder av Bjødna-Tores Venner en del på: Hva nå ? Jeg har tidligere filosofert litt over temaet på dette nettestedet, og skal ikke gjenta det. Men, jeg håper at en del av dere følger opp dette temaet, kommer på foreningens årsmøte 31. mars og bidrar i debatten om fremtiden.

Selv om egen slektsgranskeraktivitet ikke har vært svært stor i høst, så har det likevel blitt noen turer til Statsarkivet i Bergjelandsgata i Stavanger. En av de protokollene jeg har studert nærmere er Høgsfjord private brannforsikringsselskaps forretninger 1863-1874. Her finner vi blant annet at den 27. mars 1869 så gjennomføres det verdifastsettelse av begge gårdsbrukene på Håland, da med tanke på en brannforsikringsordning. Begge disse dokumentene er skannet og lagt ut til et nærmere studium for de som måtte være interessert. Se under punktet Andre dokumenter i venstremenyen. Jeg vil spesielt trekke fram at her finner vi det det antakelig eneste konkrete, fysiske spor etter Bjødna-Tores eldste sønn, Samuel. Som kjent døde han tidlig, i mai 1869, dvs. mindre enn to måneder etter takseringsforretningen nevnt ovenfor. I branntaksprotokollen finner vi Samuels egenhendige navnetrekk.

Høsten 1997 gjorde jeg et lydopptak med Margit Haaland av Tore-greina. Hun ble født i 1908 og var således 89 år da jeg bl.a. ba henne fortelle om opplevelser fra barndommen. Ett av disse minnene er fra en fisketur til Fed i Fidjadalen omkring 1925. Hun husket også godt spanskesyken som tok livet av mange slektninger ved årsskiftet 1918-1919. Hent opp lydklippet i lenken nedenfor !

Til slutt vil jeg på vegne av styret i Bjødna-Tores Venner ønske alle - kjente og ukjente en fredelig julehhelg og et riktig godt nytt år !

Per Terje Haaland


Margit Haaland forteller om en tur til Fed og om spanskesykenSkrevet: 23.12.10 klokken 00:00


Tilbake
Nyhetsarkiv